Wat is een gietvloer?
Een gietvloer is een dunne (3 tot 5 mm) dikke vloerafwerking die op basis van het mengen van twee componenten tot stand komt en droogt c.q. verhard op basis van een chemisch proces (thermische harding) waarover uiteindelijk nog eens een slijtvaste en vloeistofdichte 1-laags of 2-laagse coating wordt aangebracht. De term is uiteraard afkomstig van de methode van aanbrengen. De afwerking wordt als het ware ‘gegoten’ over de vloer en vervolgens met spatels verspreid. Het voordeel van een gietvloer is dat deze zelfnivellerend en na droging geheel naadloos is. Het droogproces kan zeer snel verlopen door de dunne laagdikte en gunstige omgevingscondities. In vergelijking, zandcement dekvloeren hebben vaak een hele maand (minimaal 30 dagen) nodig om compleet uit te harden, bij gietvloeren duurt dit hooguit binnen 1 tot anderhalve week en de vloer kan alweer beloopbaar zijn binnen een paar dagen.
Met gietvloeren zijn bij uitstek slijtvaste en zeer duurzame vloerafwerkingen te maken. U kunt feitelijk kiezen uit twee soorten gietvloeren; de epoxy gietvloer en de polyurethaan gietvloer. De eerste wordt vaker gebruikt in industriële ruimten, magazijnen en werkplaatsen terwijl die laatste vaker wordt toegepast in winkels, woningen en kantoren. Dit heeft vooral te maken met de betere mechanische en chemische belastbaarheid van de epoxy gietvloer en omdat u in het polyurethaan segment meer keuze heeft in kleur.
Het significante verschil tussen epoxy gietvloeren en PU gietvloeren
Epoxy wordt na droging keihard. Dit betekent ook gelijk dat dit type vloeren gevoeliger is voor scheurvorming. Oorzaken van scheuring kunnen zijn het verzakken van de ondergrond of het te snel drogen van vloer. Dit geeft ook gelijk aan hoe belangrijk het is dat u een epoxy specialist in de arm neemt met voldoende ervaring en expertise, die weet welke omgevingscondities van belang zijn en hoe de ondergrond behandeld moet worden voordat de epoxy gietvloer wordt aangebracht. Polyurethaan gietvloeren, ook wel PU-gietvloeren genoemd, zijn minder gevoelig voor scheuren maar zijn minder bestand tegen allerlei chemische of mechanische belastingen. Een olievlek op een PU-vloer is vaak moeilijker weg te werken. En ook als u in uw magazijn met voertuigen of machines over een vloer wilt gaan rijden, dan is een PU-vloer gewoon niet aan te raden. Let wel, het zijn vaak superdunne afwerkingen, geen complete vloerpakketten.
Het aanbrengen van een gietvloer
Omdat een gietvloer superdun is, moet de ondergrond eerst goed vlak worden gemaakt. Dit gebeurt door scheuren weg te werken of een bestaande betonnen ondergrond te schuren met professionele schuurmachines. Sommige zandcement deklagen zijn nog niet geschikt voor het aanbrengen van een gietvloer, gevlinderde betonvloeren weer wel. Na het voorbereiden kan de gietmassa worden aangemaakt. Dat gebeurt door de gietvloergrondstof (pu of epoxy met bindmiddelen en additieven) te mengen met de harder. De harder zorgt ervoor dat de chemische verbinding tot stand kan komen. Dit mengen van harder en grondstof is een continue proces. Meestal moet voor een vloer steeds een beetje gietmassa worden aangemaakt waarna iemand anders de gietmassa met de spatel over de vloer verspreidt. Na droging kan begonnen worden met het aanbrengen van een eerste laag coating waarna de uiteindelijke toplaag de vloer afmaakt.
Bel ons voor een offerte of vrijblijvend advies
Hoogwaardige gietvloeren kunt u uiteraard ook laten aanleggen via cementgebonden-gietvloer.nl. Neem contact met ons op via info@cementgebonden-gietvloer.nl of bel tijdens kantooruren met ons via 020 – 370 91 51. In onze showroom kunt u ook kleurvoorbeelden bekijken.